Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

14 hodin kapitána Vukovice

Oba diverzanti po úspěšném položení náloží pod kýl lodi s úžasem hleděli na vlajku, kterou neznali a jméno státu, se kterým jejich země nebyla ve válce ......

Námořní operace ve Středozemním moři za Velké války bývají někdy neprávem opomíjeny, ale tvoří nedílnou součást světových námořních operací. Vzhledem k drtivé převaze britské Středomořské flotily, francouzského a v roce 1915 i italského námořnictva se složky Rakousko-uherské Kriegsmarine snažily o udržení nadvlády nad Jaderským mořem (což se jim dařilo) a výpady lehkých jednotek a ponorek narušovat obchodní trasy a ničit válečné lodě nepřítele ve Středozemním moři. Společným úsilím R-U a německých ponorek se podařilo ve Středozemním moři potopit 2 mil. tun obchodní lodní tonáže ( z 12 mil. v celém světě) a těžké jednotky na sebe vázaly několikrát silnější nepřátelská loďstva. Za 4 roky války se složkám KuK Kriegsmarine podařilo potopit moderní bitevní loď Leonardo da Vinci, řadovou bitevní loď Benedetto Brin, obrněné křižníky Léon Gambetta a Gisuseppe Garibaldi , šest torpédoborců (britský Phoenix, francouzské Fourche a Renauldin a italské Borea, Turbine a Impetuoso), dále jednu torpédovku (italskou 36 PN) a 11 ponorek (britské B 10 a H 3, francouzské Circé, Monge, Foucault a Bernouilli a italské Jalea, Nereida, Giacinto Pullio, Balilla a W 4). Jelikož ale Rakousko-Uhersko generální bitvu nepotřebovalo a Italům a Francouzům se do ní "nechtělo", jednalo se o aktivity ponorek, letectva, malých jednotek a sabotážních skupin. 

Vlajkovou lodí KuK Kriegsmarine byla SMS Viribus Unitis (třída Tegetthoff) a byla prvním dreadnoughtem (moderní bitevní lodí) s třídělovými věžemi uvedeným do služby. Ve "středomořském rybníku" představovala jednu s nejsilnějších lodí, její výzbroj tvořilo 12 děl Škoda ráže 305 mm, umístěných ve čtyřech věžích, 12 děl ráže 150 mm, 18 děl ráže 66 mm a 4 ks 533 mm torpédometů. Její slabinou bylo nedostačující vodorovné pancéřování paluby. Vzhledem k taktice dané velením se (mimo převozu těl Františka Ferdinanda ďEste a jeho manželky Žofie) účastnila pouze dvou větších akcí - úspěšného bombardování Ancony a neuspěšného pokusu o proražení blokády Otrantské úžiny, jinak většinu času strávila, jako ostatní těžké jednotky, v Pulském přístavu na kotvě.

Italové (ing. R. Rossetti) s tohoto důvodu pracovali na vývoji řiditelných torpéd s lidskou osádkou.  Torpédo by před nepřátelský přístav dopravila ponorka nebo torpédový člun a to by potom vlastní silou proniklo do přístavu a osádka by připevnila nálož pod nepřátelskou loď. Výsledkem tohoto snažení bylo v roce 1918 dvoumístné torpédo Mignatta s odnímatelnou náloží.

31. října 1918 ráno vyráží italská torpédovka s nezvyklým nákladem torpéda Mignatta S1 a jeho obsluhou - potápěči Rossetim a Paoluccim směr přístav v Pule. Ve večerních hodinách je sabotážní komando spouštěno do vody a podaří se mu proniknout do osvětleného a prakticky nehlídaného válečného přístavu.

Ale Vrchní rada Rakouska-Uherska již 29. října přijala kapitulační podmínky a ještě tentýž den vyhlásil Chorvatský parlament vytvoření Státu Slovinců, Chorvatů a Srbů. Druhého dne podepsal císař Karel dekret o předání válečného námořnictva nově vzniklému státu. Národní rada v Zábřehu to přijímá. Slavnostní obřad předávání probíhá v Pule 31. října 1918 - v 17.00 stahuje velitel bývalé KuK Kriegsmarine admirál Horty de Negybany rakousko-uherskou válečnou vlajku se stožáru vlajkové lodi Viribus Unitis a předává flotilu do rukou Chorvata kapitána Vukovic-Podkapelského. Na stožár je vytažena chorvatská trikolora, loď je označena nápisy Jugoslavia a důstojníci věrní císařství ji opouštějí.

O tom ovšem italští potápěči nemají tušení a po 2 hodině v noci umisťují k boku lodi  nálož dopravenou torpedem. Při pokusu o útěk jsou ale spatřeni hlídkami, zajati a odvedeni na palubu Viribus Unitis/Jugoslavie. Se zděšením hledí na novou situaci - zaútočili na loď státu, se kterým nejsou ve válce a tak oznamují kapitánovi přítomnost miny. Vypuká zmatek, chybí důstojníci potřební k organizaci "zvednutí páry" a odplutí nebo záchranných prací. Italové skáčou do moře, ale jsou znovu chyceni. Kapitán Vukovic dává rozkaz k opuštění lodi, osádka se ve zmatku vrhá přes zábradlí a spouští čluny. V 6:50 ráno dochází k výbuchu, za 14 minut se vlajková loď námořnictva Rakousko-Uherského císařství a po té 14 hodin vlajková loď námořnictva Státu SHS potápí se 400 muži posádky. Kapitán Janko Michael Alexander Vukovic-Podkapelski je naposledy živý spatřen na lodi klesající pod hladinu, jak stojí na dělové věži a s nepřítomným pohledem salutuje. Jeho mrtvé tělo s těžkým zraněním hlavy bylo vyloveno z vod přístavu a pohřbeno na Námořním hřbitově v Pule.

 

 

 

 

Autor: Luděk Kratochvíl | pátek 15.1.2016 20:02 | karma článku: 23,52 | přečteno: 755x
  • Další články autora

Luděk Kratochvíl

První sériový obrněný automobil s náhonem všechny kola

V roce 1902 rozběhl bývalý majitel továrny na kola Thomas B. Jeffery výrobu automobilů v továrně v Kenosche ve Wisconsinu, která už další rok vyráběla již 1350 vozidel a o dva roky později 2800 kusů.

12.3.2019 v 14:13 | Karma: 19,49 | Přečteno: 577x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Sovětsko-japonské poměřování svalů II. - Nomonchan/Chalchyn-gol 1939

Po několikaměsíčním relativním klidu byl japonskou stranou vybrán druhý zkušební prostor - sporné území u řeky Chalchyn-gol pod horou Nomonchan-burd-obó v oblasti Barga s příhodnějšími logistickými podmínkami pro japonské jednotky

21.2.2019 v 14:55 | Karma: 26,53 | Přečteno: 986x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Ruská garda

V roce 1683 jedenáctiletý Petr Alexejevič, syn cara Alexeje Michajloviče, založil v zábavní vesnici pro carskou rodinu a vyšší šlechtu Preobraženskoje u Moskvy zábavní vojenský pluk pro dětské vojenské hry ...

20.2.2019 v 15:16 | Karma: 23,71 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Před 79 lety začala Zimní válka, ...

válka, která v plné nahotě ukázala slabiny DRRA - nevhodnou výstroj, špatný výcvik, neschopnost velitelů velet svým jednotkám a silně drhnoucí logistiku a ale také velice efektivně vedenou finskou obranu

30.11.2018 v 22:09 | Karma: 32,66 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

8.11.1948 - černý den československého hokeje

V rámci přípravy na Mistrovství světa v hokeji 1949 se československá reprezentace v listopadu 1948 účastní přátelských zápasů ve Francii a Velké Británii.

8.11.2018 v 15:51 | Karma: 17,52 | Přečteno: 529x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Amatérský historik, který má občas potřebu komentovat věci okolo sebe. Občasný přispěvovatel na valka.cz

Seznam rubrik