879 utopených a sežraných žraloky .......... 1. díl

28. 01. 2016 12:29:10
Kapitán Charles Butler McVay III. není odpovědný za katastrofu, která vedla k jeho postavení před válečný soud, k jeho odsouzení, ponížení a ukončení jeho slibné kariéry důstojníka válečného námořnictva ...

Tento zákon schválil Kongres Spojených států amerických v roce 2000. Bohužel až 32 let po té, co kapitán Charles Butler McVay III., bývalý velitel těžkého křižníku USS Indianopolis (CA-35), spáchal před svým domem v Litchfieldu střelou do čela sebevraždu.

USS Indianopolis byl jeden z křižníků třídy Portland, postavených podle podmínek Washingtonské námořní smlouvy z roku 1922, čili v US Navy patřil k těm menším. Loď o délce 186 metrů a výtlaku 9950 BRT vstoupila do služby v listopadu 1932, byla vyzbrojena devíti (3x3) 203 mm kanony, osmi dvojúčelovými kanony ráže 127 mm a osmi velkorážnými protiletadlovými kulomety. Čtyři turbíny Parsons o výkonu 80 000 kW jí dávaly rychlost až 32,7 uzle ( 60,6 km/h). Po japonském napadení Pearl Harboru se loď účastnila operací v Tichomoří, sloužila jako vlajková loď 5. flotily (adm. R. A. Spruance), prodělala několik přestaveb (montáž nových radarů, navýšení počtu protiletadlových zbraní) a na jaře 1945 generální opravu.

16.7.1945 dostal kap. Ch. B. McVay (jmenován v listopadu 1944) v San Franciscu nezvyklý rozkaz - nalodit spolu s 19 příslušníky námořní pěchoty a dvěma lékaři zhruba stokilový kovový válec s dodatkem "že má tento válec chránit vlastním životem a obětovat i vlastní loď a v případě nehody má přednost před čímkoliv v záchranném člunu", a co nejrychleji jej dopravit na Tichomořský ostrov Tinian. Válec obsahoval (což nikdo z posádky nevěděl) Uran 235, určený jako náplň pro bombu Little Boy (později svrženou bombardérem Boeing B-29 s názvem Enola Gay na japonské město Hirošimu). Indianopolis zvedl kotvy, plnou rychlostí vyrazil na místo určení a po doplnění paliva v Pearl Harboru (19.7.) vykládá náklad 26.7. na Tinianu.

Kap. McVay žádá velitelství o čas k opravám 11 dní přetěžovaným strojům a dokončení výcviku nováčků na lodi. Dostává však rozkaz k přeplutí Filipínského moře a dokončení výcviku na Leyte v bojovém uskupení 95.7 (kontraadm. L. D. McCormick, USS Idaho). Z US Navy, ještě před 3 lety bojující v Tichomoří ze všech sil o vlastní přežití se silnějším nepřítelem, se ale v poslední době vlivem vývoje na bojištích a masivních náborů stává, hlavně ve štábních a administrativních složkách přebujelým byrokratickým molochem, kde pravá ruka někdy neví, co dělá levá. Podle jemu předaných informací v oblasti plavby nevyvíjí nepřítel jakoukoliv činnost a také nedostává eskortu krycích torpédoborců (i když má odposlechová služba informace o dvou až čtyřech japonských ponorkách v oblasti a před dvěma dny tam byl torpédován USS Underhill). Indianopolis tedy 28.7. vyplouvá na Leyte a je odeslána depeše pro TF 95.7 o jeho připlutí - ta však je špatně dešifrována a McCormick ji nebere na vědomí. Z druhého hlášení je zmatený i viceadmirál J. Oldendorf, a tak je oba berou jako administrativní nedopatření, aniž by cokoliv ověřovali.

30.7. krátce po půlnoci, nevěří velitel ponorky I-58, kapitán Močicura Hašimoto svým očím - rychlostí asi 17 uzlů se k němu blíží velká válečná loď bez doprovodu torpédoborců a tak po střeleckém výpočtu a zaměření dává rozkaz k vypálení vějíře šesti torpéd (typ 95). V ponorce registrují dva výbuchy a přebíjí torpédomety. Nic netušící posádku Indianopolis vytrhnou tyto výbuchy se šťastného snění (v Evropě se slaví konec války už skoro tři měsíce) a nastává zmatek. Je vyhlášen poplach a telegrafista opakovaně vysílá volání o pomoc s jejich polohou. Jedno z torpéd zasáhlo do přídě, druhé ve středu lodi. Jelikož je přerušeno spojení s nepoškozenou strojovnou a rychlostní telegraf se zasekl na "poloviční vpřed", hrnou se roztrženou přídí do lodi desítky tun vody. Při náklonu 18 stupňů dává kap. McVay rozkaz k opuštění lodi - přes palubu jsou svrhávány záchranné vory a posádka skáče za nimi. A Indianopolis, neustále hnaná do zkázy silou svých šroubů, se po necelých 15 minutách po zásahu pokládá na bok a potápí. V tomto okamžiku se ocitá ve vodě i kap. McVay a s ním plave na hladině jeho 900 mužů z 1196 členné posádky. I-58 podává do Tokia hlášení o potopení velké válečné lodi a odplouvá.

Pokračování příště ....

Autor: Luděk Kratochvíl | čtvrtek 28.1.2016 12:29 | karma článku: 20.81 | přečteno: 1354x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 27.21 | Přečteno: 496 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 521 | Diskuse
Počet článků 90 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 964

Amatérský historik, který má občas potřebu komentovat věci okolo sebe. Občasný přispěvovatel na valka.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...