Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vylodění u Posolska a "námořní" bitva u Mysové

Po čeljabinském incidentu, omském incidentu a Trockého "legionářského rozkazu" se dostala občanská válka v Rusku do nové fáze - ke smůle bolševiků Čs. legie na Rusi přešly z neutrality do otevřeného boje proti nim.

Po spojení jednotlivých skupin legií pokračuje postup na východ - směr Vladivostok. 11.7.1918 dobývají jednotky 6. střeleckého pluku "Hanáckého" jedno z největších měst na Sibiři - Irkutsk, ležící na řece Angaře, která vytéká z jezera Bajkal. Dál mají ale cestu zablokovanou, ať už bolševickými jednotkami držícími Krugobajkalku s jejími čtyřicetjedna tunely - část magistrály mezi Port Bajkalem (přístav a železniční stanice) a stanicí Kultuk u uzlu Sljuďjanka a na jezeře operujícími ozbrojenými loděmi "rudých". Mezi největší plavidla patří ozbrojené ledoborce-trajekty Bajkal (85 m délky, výtlak 4200 BRT, výzbroj děla 4x 76,2 mm, kulomety) a Angara (61 m, 1400 BRT, 2x 152 mm, kulomety), se kterými se už legionáři setkali (nebo spíše s jejich dělostřelbou), doplněné ozbrojenými parníky Krugobajkalec, Volga, Krugom a Michail . Jediná větší loď, kterou mají Čs. legie k dispozici je neozbrojený kolesový parník Sibirjak, který ukořistili 3. července v Nikolajevském závodě na řece Angaře. Ten si razí cestu proti proudu řeky a 12.7. spouští kotvu v 600 km vzdáleném Listviňičnoji (dnes Listvjanka)  na břehu Bajkalu u výtoku Angary. V Irkutsku byly ukořistěny i parníky Burjat a Feodosija a několik menších plavidel. To vnuklo náčelníku štábu 2. čs. divize pplk. Ušakovovi odvážný nápad - vylodit se na jižním břehu Bajkalu a vzít bolševické jednotky oboustranným útokem do kleští.

Legionáři jej začali okamžitě uskutečňovat, parníky byly vybaveny bočními pontony s dělostřelectvem (polní třídjumová děla vz.1902 - 76,2 mm a dvě šestidjumové houfnice vz.1910 - 152 mm) a přívěsnými baržemi pro výsadek. Jako úderná skupina je vybrána rota 7. střeleckého pluku "Tatranského", rota 8. střeleckého pluku "Slezského", rota příslušníků samostatného úderného praporu, rota bývalého ruského 12. barnaulského sibiřského pěšího pluku, polosetnina jenisejských kozáků s koňmi a 5. baterie 2.čs. dělostřeleckého pluku - celkem 1070 pěšáků, 75 jezdců a 6 polních děl.  Posádky lodí byly česko-slovensko-ruské, dělostřelci česko-slovenští. Velitel výsadku je pplk. Ušakov, "námořní velitel" por. námořnictva Šulgovskij a velitel dělostřelectva por. Všetička. Legionářská výsadková flotila (Sibirjak, Burjat, Feodosija, Tarazjan a Tovaryšč) vyplouvá 15.7. za mírné mlhy podél severního břehu, aby minimalizovala riziko střetu se silnější "rudou" flotilou, na úrovni přístavu Bolšoje Golusťovo se s padající tmou stáčí o 90 stupňů na pravobok a přetížené lodě s pontony a vlečnými čluny pomalu míří kolmo přes Bajkal na jihojihovýchod ke svému necelých 60 km vzdálenému cíli. Se svítáním se objevuje první cíl - stanice Posolsk - zde má být zničena trať, aby byl bolševikům znemožněn ústup na východ.

Výsadek proběhne úspěšně, trať je vyhozena do vzduchu, vlaky zajaty a stanice zapálena. Při akci a následných chaotických bojích při postupu k Mysové je ale zajat pplk. Ušakov (posléze ubit bolševiky) a několik legionářů (ubiti nebo zaživa upáleni maďarskými interbrigadisty na místě). Flotila po splnění úkolu odplouvá a pluje se k druhému cíli - Mysové (dnes část městečka Babuškin). Jejich objevení je pro bolševiky naprostým překvapením, legionáři zahajují palbu na viditelné cíle ze vzdálenosti 4 kilometrů (mimo Burjata sloužícího jako zadní krytí). Přítomná "rudá" plavidla Bajkal a Krugobajkalec palbu opětují, ale projevuje se kvalita obsluh děl - Bajkal je několikrát zasažen, Krugobajkalec také, skladiště paliva a munice ve stanici hoří a vybuchují. Druhý výsadek je vyloděn a bolševici zmateně ustupují přímo před hlavně a bajonety z pevniny útočících legionářů 6. a 7. střeleckého pluku. Hořící a potápějící se Bajkal opouští posádka a Krugobajkalec, kryt dýmem z nádraží, se štěstím prchá na jezero. U stanice se objevuje bolševický pancéřový vlak a nepancéřovaná plavidla, která již úkol splnila, se po krátké přestřelce stahují směr Listvjanka. Po asi 10 kilometrech plavby je potkává nový soupeř - nejsilnější plavidlo "rudé" bajkalské flotily Angara, s posádkou překvapenou asi více jak legionáři. Jejich "ostřílení námořní" dělostřelci však reagují rychleji než bolševické obsluhy zbraní, Angara po několika zásazích musí využít své větší rychlosti a prchá, aby se po 20.7. po novém střetnutí s Feodosijí vzdala a tím "rudá" kontrola bajkalských vod končí.

Mezi 15. a 20.7. jsou po těžkých bojích dobity tunely na Krugobajkalské. V srpnu a září je ještě provedeno několik obojživelných operací proti přístavům Trojickosavsk, Zarubin a Usť-Kjachta, čím je protržen "rudý" kruh kolem jezera Bajkal, Východní a Vladivostocká skupina se spojují a Čs. legie si tím uvolňují další cestu k Vladivostoku a získávají pod kontrolu celou magistrálu od Volhy po Tichý oceán . 

 

 

 

Autor: Luděk Kratochvíl | sobota 5.3.2016 20:52 | karma článku: 21,28 | přečteno: 736x
  • Další články autora

Luděk Kratochvíl

První sériový obrněný automobil s náhonem všechny kola

V roce 1902 rozběhl bývalý majitel továrny na kola Thomas B. Jeffery výrobu automobilů v továrně v Kenosche ve Wisconsinu, která už další rok vyráběla již 1350 vozidel a o dva roky později 2800 kusů.

12.3.2019 v 14:13 | Karma: 19,49 | Přečteno: 577x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Sovětsko-japonské poměřování svalů II. - Nomonchan/Chalchyn-gol 1939

Po několikaměsíčním relativním klidu byl japonskou stranou vybrán druhý zkušební prostor - sporné území u řeky Chalchyn-gol pod horou Nomonchan-burd-obó v oblasti Barga s příhodnějšími logistickými podmínkami pro japonské jednotky

21.2.2019 v 14:55 | Karma: 26,53 | Přečteno: 986x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Ruská garda

V roce 1683 jedenáctiletý Petr Alexejevič, syn cara Alexeje Michajloviče, založil v zábavní vesnici pro carskou rodinu a vyšší šlechtu Preobraženskoje u Moskvy zábavní vojenský pluk pro dětské vojenské hry ...

20.2.2019 v 15:16 | Karma: 23,71 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Před 79 lety začala Zimní válka, ...

válka, která v plné nahotě ukázala slabiny DRRA - nevhodnou výstroj, špatný výcvik, neschopnost velitelů velet svým jednotkám a silně drhnoucí logistiku a ale také velice efektivně vedenou finskou obranu

30.11.2018 v 22:09 | Karma: 32,66 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

8.11.1948 - černý den československého hokeje

V rámci přípravy na Mistrovství světa v hokeji 1949 se československá reprezentace v listopadu 1948 účastní přátelských zápasů ve Francii a Velké Británii.

8.11.2018 v 15:51 | Karma: 17,52 | Přečteno: 529x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Amatérský historik, který má občas potřebu komentovat věci okolo sebe. Občasný přispěvovatel na valka.cz

Seznam rubrik