Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maďarské krvavé dny 1956

23.10.1956 v ranních hodinách byla v Debrecínu prolita první krev "Maďarské revoluce". Při pokusu o rozehnání studentské demonstrace do ní vystřelili policisté a na dlažbě zůstali ležet dva mrtví a několik raněných.

Historický úvod

Maďarsko, tato nástupnická země Zalitavska/Království uherského, neměla ve 20. století vůbec jednoduchý osud. Po kapitulaci Rakouska-uherska se stalo Maďarskou demokratickou republikou (16.11.1918), která přišla Trianonskou smlouvou o 71 % svého území, nerostné bohatství a dřevařský průmysl a okolo 1/4 Maďarů se ocitlo na území cizích států. Necelého půl roku po té vypuklo povstání, ve kterém byla B. Kuhnem vyhlášena bolševická Maďarská republika rad (21.3.1919). Ta však neměla dlouhého trvání, po útoku na Rčs byla Maďarská Rudá armáda čs. jednotkami vytlačena ze Slovenska a rumunské jednotky, aktivované předběžnými smlouvami budoucí "Malé dohody", postupující od jihovýchodu obsadili v červenci hlavní město Budapešť. Po několika měsících chaosu se po lednových volbách z Maďarska  opět stalo království (21.3.1920) s regentem M. Hortym. To se ve třicátých letech začalo přiklánět k Itálii a po roce 1933 s nástupem A. Hitlera se silně přiklonilo k i Německu a v letech druhé světové války bylo jeho blízkým spojencem, který na území SSSR nasadil cca 200 tis. mužů (2. armáda - gen. Jany) a v na konci roku 1944 disponoval i 3 maďarskými divizemi SS. Tímto se v roce 1945 ocitl na straně poražených s územím obsazeným jednotkami DRRA a Rumunské královské armády. V prvních listopadových volbách zvítězili Malorolníci (57%) před levicovou koalicí (41%), ve volbách o dva roky později byla již situace obrácená, premiérem se stal stalinista M. Rákosi, o rok později začíná politická vláda jedné strany, kolektivizace a tvrdé pronásledování odpůrců. Situace se začíná uvolňovat po smrti J.V.Stalina (5.3.1953) a Chruščovově "uvolňovacím" projevu a ve všech státech soc. bloku pomalu přebírají moc tkzv. "reformní komunisté" ( Maďarsko - I. Nagy, Polsko - W. Gomulka, ČSSR - A. Zápotocký).  V květnu 1955 se z Maďarska na základě mezinárodních smluv začínají stahovat sovětské okupační jednotky, ale jejich kasárna ani nestačí vychladnout - je podepsána Varšavská smlouva a na území Maďarska se znovu zabydlují 33. gar. mech. divize, 128. gar. stř. divize a menší jednotky.

Politická situace a počátek a průběh událostí v říjnu a listopadu 1956

Vnitřní mocenské boje v maďarské komunistické straně mezi reformisty a stalinisty se naplno rozhořívají v lednu 1956. 18. července rezignuje M. Rákosi a na místo gen. tajemníka se dostává E. Gero. Pod vlivem polského "poznaňského povstání" se začínají aktivovat studentské a intelektuální spolky a vytvářet peticemi a demonstracemi reformní tlak na stranické vedení a na počátku října je znovuobnovena Unie studentů maďarských vysokých škol a akademií, která se do dění aktivně zapojuje.

Situace eskaluje 23.10., kdy se boj přesouvá ze stranických a studentských budov na ulici. Ranní demonstrace v Debrecíně je za cenu 2 mrtvých rozehnána, v Budapešti se odpoledne koná asi 200 tisícová demonstrace, která končí několika mrtvými a kterou E. Gero ve svém projevu odsoudí. Reakcí je obsazení stanice Dům rádia a během noci jsou rebely obsazovány další rádiové a policejní stanice a zbrojní a muniční továrna. Vypukají ozbrojené střety mezi rebely, policií a do pohotovosti uvedenou maďarskou armádou, které mají na svědomí další mrtvé. E. Gero žádá o pomoc sovětské jednotky a premiérské křeslo přebírá I. Nagy. Část armády se přidává k rebelům.

24.10. se k Budapešti stahuje část jednotek  33. gar. mech. divize, 128. gar. stř. divize (Spec. sbor - gen.por. E. Malašenko, 6000 mužů, 290 tanků) a maďarské jednotky věrné vládě. Zatím do dění nezasahují. I. Nagy vyhlašuje zákaz vycházení, stanné právo a volá po ukončení bojů - rebelové to neakceptují a v zemi de facto vypuká občanská válka. Do Budapešti přiletivší A. Mikojan a M. Suslov jednají s E. Gerem o ukončení nepokojů a vytvoření nové vlády.

25.10. vjíždějí jednotky Spec. sboru do města a obsazují strategické body (s rozkazem nestřílet první). Na Kossutově náměstí se sovětská tanková jednotka dostává do kontaktu s poklidnou demonstrací. Po napadení odstřelovači rebelů? nebo ÁHV ? zahajuje zmatenou palbu, které má na svědomí 61 mrtvých a množství raněných demonstrantů. Povstalci po celém městě útočí na vládní maďarské a sovětské jednotky. Vláda odstupuje. Diplomacie USA má nejdříve snahu o diplomatický zásah v OSN, ale nakonec označuje dění jako vnitřní problém Maďarska a SSSR. Britská a Francouzská diplomacie (mají dost svých problémů v oblasti Suezského průplavu) nereagují vůbec.

26.10. přestřelky pokračují. Vláda vyhlašuje amnestii pro ty, kteří složí zbraně do 22:00 - rebelové odmítají.

27. 10. je E. Gero nahrazen J. Kádárem. I. Nagy se snaží "převzít revoluci" a reorganizuje vládu - ve vládě se tak objevuje i marxista G. Lukács a bývalí vůdci Malorolníků Z. Tildy a B. Kovács. 

28.10. prosakují informace o složení zbraní rebely, sovětský Spec. sbor a maďarský 5. a 6. mech. pluk dostávají rozkaz k neaktivitě. I. Nagy vede jednání s představiteli ozbrojených rebelů.

29.10. I. Nagy rozpouští a odzbrojuje AVH (maďarskou tajnou polici) a utlumuje činnost pořádkové policie. Jednotky sov.  Spec. sboru opouští Budapešť. V noci vypukají pogromy na odzbrojené příslušníky AVH a rebelové "otvírají" věznice.

30.10. vypuká anarchie a bezvládí. Je propuštěna většina vězňů a propuštěné kriminální živly (cca 10 tisíc) se začínají účastnit rabování, pogromů a násilností. Vláda I. Nagyho  ruší systém jedné strany. Sovětská strana připravuje operační plány a stahuje k hranicím jednotky pro případný zásah

31.10. je vytvořena paralelní "revoluční dělnicko-rolnická vláda" v čele s J. Kádárem, která žádá SSSR o vojenský zásah. Delegace jednotlivých států Varšavské smlouvy jednají o dalším postupu a voj. velení plánuje operaci "Vichr" (velitel operace maršál G. Žukov)

1.11. nová Nagyho vláda snažíce se upevnit svoji pozici, posílá žádost o stažení sov. jednotek z Maďarska a o vystoupení Maďarska z Varšavské smlouvy.

2.-3.11. v rámci operace "Vichr" se k vpádu do Maďarska připravují 2., 11. a 17. gar. mech. divize, 7. a 31. gar. výs. divize, 80., 108., 114. a 381. výsadkový pluk a i s přítomnou  33. gar. mech. div. a 128. gar. stř. div. mají sovětské síly přes 90 tisíc mužů a 1130 tanků a samohybných děl, 380 obrněných transportérů. Jejich podporu  tvoří přes 21 tisíc příslušníků maďarské armády a 1,5 tis. příslušníků policie věrných starému režimu. Proti nim stojí podle odhadů 20-40 tisíc ozbrojených civilistů a "revoluci" podporujících příslušníků maďarské armády. 

4.11. sov. jednotky překračují maďarské hranice a v součinnosti s již přítomnými a maďarskými jednotkami obsazují zemi a připravují se k převzetí kontroly nad hlavním městem

5.11. začínají pouliční boje o Budapešť, které trvají až do 8.11., kdy jsou vyčištěna poslední ohniska odporu (11.11). Dočišťování a přebírání moci ve zbytku republiky trvá do 15.11.

Tyto necelé tři týdny "maďarské revoluce" a sovětský zásah proti ní stály (oficiální statistiky) život 2652 maďarských obyvatel (na obou stranách konfliktu) + neznámý počet nezvěstných a 669 příslušníků sovětské armády (+51 nezvěstných).

 

Kádárova vláda přebírá vládu nad Maďarskem. Začíná hromadné zatýkání, čištění strany, omezení svobody tisku a represe proti zúčastněným na "špatné straně". Ve zpolitizovaných procesech je popraveno 229 lidí (mezi nimi i I. Nagy). Na tuto situaci reaguje okolo 200 tisíc obyvatel emigrací, většinou do sousedního Rakouska. Maďarsko se znovu vrací na 32 let do sovětské zóny vlivu a zůstává jeho satelitem. Sovětské síly v Maďarsku zůstávají a jejich pobyt je legalizován smlouvou O dočasném pobytu Sovětských vojsk. Oproti ostatním soc. státům (mimo Polska) však zůstává zachována možnost podnikání v soukromém sektoru.

 

 

 

 

Autor: Luděk Kratochvíl | pondělí 24.10.2016 16:39 | karma článku: 22,18 | přečteno: 652x
  • Další články autora

Luděk Kratochvíl

První sériový obrněný automobil s náhonem všechny kola

V roce 1902 rozběhl bývalý majitel továrny na kola Thomas B. Jeffery výrobu automobilů v továrně v Kenosche ve Wisconsinu, která už další rok vyráběla již 1350 vozidel a o dva roky později 2800 kusů.

12.3.2019 v 14:13 | Karma: 19,49 | Přečteno: 577x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Sovětsko-japonské poměřování svalů II. - Nomonchan/Chalchyn-gol 1939

Po několikaměsíčním relativním klidu byl japonskou stranou vybrán druhý zkušební prostor - sporné území u řeky Chalchyn-gol pod horou Nomonchan-burd-obó v oblasti Barga s příhodnějšími logistickými podmínkami pro japonské jednotky

21.2.2019 v 14:55 | Karma: 26,53 | Přečteno: 986x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Ruská garda

V roce 1683 jedenáctiletý Petr Alexejevič, syn cara Alexeje Michajloviče, založil v zábavní vesnici pro carskou rodinu a vyšší šlechtu Preobraženskoje u Moskvy zábavní vojenský pluk pro dětské vojenské hry ...

20.2.2019 v 15:16 | Karma: 23,71 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Před 79 lety začala Zimní válka, ...

válka, která v plné nahotě ukázala slabiny DRRA - nevhodnou výstroj, špatný výcvik, neschopnost velitelů velet svým jednotkám a silně drhnoucí logistiku a ale také velice efektivně vedenou finskou obranu

30.11.2018 v 22:09 | Karma: 32,66 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

8.11.1948 - černý den československého hokeje

V rámci přípravy na Mistrovství světa v hokeji 1949 se československá reprezentace v listopadu 1948 účastní přátelských zápasů ve Francii a Velké Británii.

8.11.2018 v 15:51 | Karma: 17,52 | Přečteno: 529x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Amatérský historik, který má občas potřebu komentovat věci okolo sebe. Občasný přispěvovatel na valka.cz

Seznam rubrik