Občanská válka v Rusku II.

11. 11. 2017 23:08:07
Fáze druhá (březen 1918 - srpen 1918) - boj o potraviny, vznik DRRA, rozkol v "rudých" řadách, zapojení čs. sboru, aktivizace kozáků, spojenecká intervence a vytváření celistvých frontových linií

Díl první ...

Po uzavření Brest-Litevského míru přichází Rusko o ukrajinskou produkci potravin a vlivem situace je ztížená doprava potravin z Kubáně a Donské oblasti, což se zásadně projeví hlavně v městských aglomeracích. Situace je tak tristní, že dělníci z velkých měst vytvářejí "rabovací skupiny", které vyrážejí zabavovat potraviny do venkovských oblastí a dále je Lidovým komisariátem pro potraviny zaveden povinný výkup za státem dané ceny, zákaz volného prodeje a postihování velkých a středních zemědělců skrývajících "nadměrné" přebytky. "Rudé" Rusko se potácí v potravinové krizi a hlavně mezi venkovským obyvatelstvem vzrůstá podpora Eserů, kteří byli proti odstoupení území Ústředním mocnostem a vystupují proti potravinové politice RLK.

Na přelomu února a března 1918 začíná transformace Rudých gard a masívní náborová kampaň do nově vzniklé DRRA (tab. stav 47 střeleckých divizí, 4 jezdecké divize a pomocné jednotky), která se však potýká s řadou problémů. Zrušení volnosti Rudých gard (volitelnost a odvolatelnost velitelů, vojenská demokracie) a zavedení klasických vojenských standardů vedlo k masivním dezercím bývalých příslušníků a dalším problémem je nedostatek vojenského materiálu. Z 5,5 tis. závodů (plnících vojenské zakázky) jich 3,5 tis. zůstalo na odstoupených územích a s nimi i téměř 3 miliony pušek, přes 12 tis. děl a stovky tun munice, zanechaných v únoru ustupující armádou. V květnu byla situace taková, že za plně bojeschopné jednotky se dala považovat pouze desetipluká 1. lotyšská divize (vel. I.I. Vacetis, tkzv. Bodáky revoluce) a za částečně bojeschopné sedmipluké divize Gatčinská, Novorževská, Voroněžská a Lužská. Zásadní nedostatek velitelských kádrů a instruktorů Trockij pružně vyřešil (nehledě na ideologii a politické hledisko - byli to příslušníci vykořisťovatelských tříd) náborem a využitím důstojníků a poddůstojníků bývalé RIA, čímž si ale smrtelně znepřátelil řadu bolševiků na klíčových místech. Dalším problémem byli zásobování, logistická podpora a gramotnost vojáků. V květnu dosahuje počet příslušníků DRRA přes 300 tis. mužů ( z toho necelých 200 tis. ozbrojených).

Další problém pro "rudé" velení nastává po zatčení příslušníků Čs. národní rady v Moskvě (11.5.), čeljabinském (17.5.) a omském (19.5.) incidentu a Trockého rozkazu č.37 (25.5.), kdy čs. sbor na Rusi, který se na základě Penzenské dohody, po úspěšných bitvách s německými jednotkami u Doče a u Bachmače, stahuje do Archangelska, Murmansku a Vladivostoku, v oblastech svých ešalonů obsadí vojenské sklady, ozbrojí se a zlikviduje "rudou" moc. Po několikaměsíčních tvrdých bojích s bolševickou přesilou se v červnů 1918 všech 5 oddělených skupin (Penzenská, Čeljabinská, Omská, Krasnojarská a Nižněudinská) spojuje, obsazuje střední Ural a Povolží a Transsibiřskou magistrálu od Penzy po Krasnojarsk, odřezává RLK od ovládání těchto oblastí a spojení se Sibiří a s východem země.

Aktivity čechoslováků dávají impulz "bílému" hnutí, která se začíná pomalu probouzet. V červnu 1918 vzniká v oblasti povolží a Kamského regionu Národní armáda Komuč, která je zastřešena tkzv. Výborem všeruského národního shromáždění (8.6. - jeden z nástupců Prozatímní vlády), který se 23.9. transformuje ve Všeruskou prozatímní vládu. Národní armáda (plk. V.O. Kappeľ) za podpory čechoslováků zahajuje úspěšný postup severním směrem, vytlačuje početně silnější 2. armádu DRRA s oblasti, obsazuje 22.7. Simbirsk a 7.8. Kazaň a Jekatěrinburg, kde ukořisťuje značné množství zbraní a munice, 650 mil. zlatých rublů a další aktiva a zablokovává přístupy do zemědělských oblastí Povolží. Reakcí bolševiků při postupu čechoslováků a "bílých" (ze strachu před osvobozením) je zavraždění ruské imperátorské rodiny (internované v Jekatěrinburgu).

Nejvyšší rada Dohodových mocností na základě úspěchů čs. jednotek schvaluje 2.7. vyslání intervenčních sborů do Ruska. Již 6.7. se pod velením gen. C. Manyarda vyloďuje 2,5 tis. mužů v Murmansku nad kterým je vyhlášen prozatímní protektorát. Stejná situace je ve Vladivostoku, kde se vyloďuje 14,5 tis. japonských a amerických vojáků (gen. Graves) a v Archangelsku (31 tis. mužů). Orenburští kozáci po několikaměsíčním váhání (čekání na návrat jednotek z fronty) povstávají a přebírají moc v oblasti.

V jižní oblasti se situace nevyvíjí lépe. Na konci července Dobrovolnická armáda (Děnikin) obsazuje Tichoreck a Krasovova znovuprobuzená kozácká Donská armáda (45 tis. bodáků a šavlí) vytlačuje "rudé" jednotky na sever a obléhá Carycin. Pod vedením F.L. Bicherakova povstávají terští kozáci, obsazují Groznyj a Kyzliar. Povstávají železniční dělníci v Aškabadu a s pomocí místních turkmenských kmenů likvidují bolševickou moc v v Krasnovodsku, Mervu a Aškabadu. Ve vlastních "rudých" řadách propuká povstání levých Eserů, které je však rozdrceno.

Situace z června a července působí v Moskvě a Petrohradu jako výbuch a reakcí je mobilizace 550 tis. mužů a 20 tis. "specialistů" z bývalé RIA (např. Žukov, Vasilevskij) do DRRA. Začínají čistky ve vlastních řadách a tvrdá bolševizace, Eseři, anarchisté a leví komunisté jsou odstavování z důležitých postů a likvidováni.

Rudí ovládají již pouze čtvrtinu země a vypadá to, že jim zvoní umíráček a melou z posledního.

Pokračování příště ...

Autor: Luděk Kratochvíl | sobota 11.11.2017 23:08 | karma článku: 22.90 | přečteno: 702x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.86 | Přečteno: 402 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 297 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 516 | Diskuse
Počet článků 90 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 964

Amatérský historik, který má občas potřebu komentovat věci okolo sebe. Občasný přispěvovatel na valka.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...