Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vážený pane Kratochvíle,

pěkný článek, jen pár drobností bych měl. 2. tanková armáda byla od skupiny armád Střed vyslána na pomoc skupině armád jih (nikoliv Sever). Ohledně oslabení a Afriky. Problém bylo spíše Řecko a Kréta, tedy hlavně odložení útoku.

Ohledně konvojů, dodaná technika měla spíše povzbuzující charakter, neměla prakticky žádný vliv na zastavení Němců před Moskvou:

1) Tanků a letadel bylo poměrně málo

2) Piloti a tankisté nebyli vyškoleni

3) Údržba strojů nevyškoleným personálem udělal své

4) Tanky Matilda, Valentine zrovna terno nebyly

S pozdravem

MZ

1 0
možnosti

V říjnu 1941 Stalinovm vojákům dost pomohla tradičně podzimní "Rasputica", tedy dešťové období, kdy komunikace se stávají těžko zdolatelné. Dvou týdenní deště učinily wehrmachtu něco s čím vůbec nepočítali. A bylo to už na přístupech k Moskvě. Bahno je mrcha a přes veliké úsilí denní postup k Moskvě činil pouhé 3-4 km.

0 0
možnosti

Jarní a podzimní "rasputnica" se konala v těchto oblastech každý rok. Špatné plánování OK WH.

5 0
možnosti
Foto

Zbytnělé sebevědomí Němců narazilo na houževnatého protivníka, který měl, naštěstí, nekompromisní velení. Když se k tomu přidalo několik náhod a shod okolností, mezi něž patří nejenom mráz, ale také schopnost učit se z vlastních chyb a také od protivníka, pak se stalo to, v co málokdo doufal: J.V.Stalin se stal vítězem a globálním hráčem. K tomu je třeba přistupovat s respektem a úctou R^

5 1
možnosti

Stalina bych z toho úspěchu zrovna nevinil. Ten nebojoval bez logistiky a podpory s chaotickým velením, nedíval se na smrt svojí rodiny nebo kamarádů a nestěhoval fabriky přes Ural do stepí bez infrastruktury při - 30 stupních.:-/

0 0
možnosti

Každý chlap se zajímá, stále nějaké nové zdroje jsou. Stalin o přepadení SSSR prokazatelně věděl - neuvěřil, naopak zdecimoval své schopné ve vedení + přímý podíl za neuvěřitelné ztráty v době zahájení. Hitler promarnil cenný čas šíleně vedenými výboji Musoliniho. Pak Adolf, se svými zmatkovitými zásahy do strategie.

Poznatky - Jiná míra hodnoty života ruského člověka - viz přímý vstup do minových polí. Rusko , zajímavý poznatek, svou zaostalostí a rozlehlostí je v podstatě i dnes neporazitelné ! Chabá infrastruktura + 300 km ústupu není žádná vzdálenost + opravdu nesmírně houževnatý lid. U nás nemyslitelné - čím vyspělejší společnost - tak je více zranitelnější. Stačí v sídlišti vypnout teplo - vodu a elektřinu ! :-)

4 0
možnosti
Foto

J66i40ř54í 19K58i13n26d47l

17. 12. 2016 13:28

Stalin v době, kdy sovětskáarmáda ustupovala, obrátil se na USA a Spojené království o pomoc. Churchill, ikdyž bylo Spojené království svíráno letadly Luftwaffe, pomoc slíbil a stejnětak pomoc slíbilo USA a Kanada. Pomoc doSSSR šla z 25 procent arktickou cestou, z 25 procent pomoci šlo přes Irán a 50procent pomoci přes Vladivostok.

3 4
možnosti

Netrolte

1) blog je o operaci Tajfun (říjen-prosinec 1941)

2) VB byla "svírána letadly LW" do října 1940

3) v době operace Tajfun nešel ani gram pomoci z USA nebo přes Irán a Vladivostok

9 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS