Diskuse

Na počátku roku 1948 je v ČSR zahájena operace DI (Důvěrné Izrael)

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A víte, že vám jedna podstatná dodávka unikla. Týká se lehkých britských tančíků Stuart (?), které sice v prvním momentu pro jejich laci izraelští zástupci odmítli, nicméně se dostali do Izraele přes švýcarského prostředníka.

Jinak pokud porovnáme české a izraelské prameny, tak při těch obchodech docházelo k rozkrádačkám, které dnes nemají obdoby.

0 1
možnosti

Dodávka tanků Stuart M5A1 (1950) z výzbroje 1. čs. samostatné obrněné brigády (38 ks) nebyla Izraelem odebrána pro umělé navýšení ceny (cca 100% oproti běžné na trhu) čs. stranou.

0 0
možnosti
Foto

Jenom na okraj v Buzuluku v naší armádě bylo 70 procent Židů. Hodně o pomoc Židům se zasloužil Jan Masaryk. Před Náchodem se tísnilo tisíc Židů, kteří přežili v Polsku holocaust a pogromy v Polsku zaměřené na Židy vracející se do svých domovů. V Kilelci jich bylo zavražděno 50. Masaryk dal pokyn oteřít hranice v Náchodě a pustit Židy bez ohledu, zda mějí doklady či ne. To byl právě důvod, proč jim byl odmítnut vstup na naše území. Pak Jan Masaryk na žádost Ehuda Avriela ( pozdější Izraelský velvyslanec v Praze) dal pokyn prodat Židům zbraně ze zbrojovky Brno. Protože bylo pro Palestinu vyhlášeno embargo na dodávky zbraní, společně sfalšovaly listiny a zbraně podle těchto listin šly do Etoipe. Ve skutečnosti šly vlakem do Italie a pak lodí. Zbraně byly ukryté pod cibulí a vyložily se v Haifě. Další zbraně a letadala šla ze Žatce. Přepravu zjišťovalo USA zs jejich přepravními letadly do kterých se nakládaly letadla, které si Židé u nás koupily za dva miliony dolarů. O tom nevědělo velvyslanectví USA a ani velvyslanectví V. Británie. Bylo to pikantní, že to bylo v době, kdy u nás zvítězil komunismus a v Žatci přistávala letadla USA. Britská špionáš se toho domákla a stěžovala si u velvyslance USA, že přes zbrojní embargo jsou do Palestiny dopravovány zbraně pomocí USA.Velvyslanec nic nevdě. Skutečnost, že přeprava zbraní ze Žatce je prorazena se domákla tajná služba Izraele a urychleně bylo letiště uklizeno a přesídleno do Pardubic. Provedená kontrola v Žatci nic nezjistila a přeprava pak se přesídlila na Slovensko.

0 0
možnosti
Foto

Masaryk nedal otevřít hranice, pěkně ale poprosil Zoltána Goldenberga, aby tak učinil.

0 0
možnosti