Diskuse

Květnová "částečná mobilizace" 1938 a situace v pohraničí po ní ....

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pokud se zajímáte o historii, která vychází z dobových dokmentů, tak lehce zjistíte, že k mobilizaci se nechala vyprovokovat naše vláda. Skončila na špek Němců a ti to zneužili proti nám. Němci vydali podvrženou zrávu, že k naším hranicícm se stahují německá vojska. Z naši strany to nikdo neověřil a byla vyhlášena mobilizice a pka se ukázalo, že je to bluf, Za to nás kritizovala Francie a V. Británie. Mobilizace nebyla vyhlášena v době, kdy na pokyn nacistů řádili ordnéři. I zde to jde na vrub naši vlády. Opět se vychází z dobových dukumentů. Vláda vydala příkaz, že se nemá proti německým obyvatelům vojensky zasahovat. Když to přerostlo v obrovské násilí, tak na pohraničí byla poslána armáda. Tedy na mobiliziace.

0 0
možnosti
LK

Mobilizován (povolán na třítýdenní cvičení) byl jeden nástupní ročník (místo původně plánovaných pěti ročníků), takže nic-moc mobilizace. Zprávy o přesunu většího množství jednotek WH se sice ukázaly jako nepravdivé (potvrdila je ale i francouzská rozvědka - většinově se ale nejednalo o přesun k hranicím ČSR, ale o cvičení v oblasti výcvikových prostorů Grafenwöhr a Königsbrück). Ale podle Vaší teorie zřejmě z Německa jezdily do "Sudet" ozbrojené skupiny s čs. cestovními kancelářemi na pozvání vlády, čs. armáda "žrala německé ženy a děti bez chleba" a příslušníci SOS umírali smíchem.

1 1
možnosti
MR

M47i80l86a24n 73R40a86d25e13k

29. 5. 2017 23:27

Karma. Ale stale si myslim ze se mobilizace nemela odvolat. Byli jsme dobre vyzbrojeni, nebyli jsme Polsko, kone proti tankum. A kdyby Nemci dostali preshubu od dameho pocatku, tak by je nadseni zacalo prechazet, narostlo jim sebevedomi a tudiz sila tim ze se nikdo nebranil, meli pocit ze jsou opravdu nadlide.

Proto nesmime litovat ani zabiti Heydricha, ukazali jsme nejen spojencum ze nejsme srozumeni s nasi zkazou jako ty vovce, ale i Hitlera chytal amok, to pro ne byl sok ze podlidem se neco takoveho podarilo, oni se nezmohli na atentat na svyho frajtra, a ze se pokusili nekolikrat

1 1
možnosti
Foto

Posuzujete dějiny pohledem současnosti, navíc velice mnohými účelově zkresleným. Byla u nás veliká vůle k odporu a obraně. Ovšem Mnichov. diktát by postavil ČSR do situace subjektu nerespektujícího dohody a Hitler by na tom jen ,,vydělal". NEBYLO TEHDY SÍLY ani možnosti,ANI ZÁJEM MOCNOSTÍ, jak tomu všemu zabránit. A ČSR by přestalo stejně existovat, možná ovšem napořád bez jakékoli šance na obnovu.

2 0
možnosti
KB

K60a21r85e29l 92B81o31k

29. 5. 2017 23:24

Nevím, co má na mysli pan Kindl. Myslím si, že blog je napsán naprosto správně. Některé uvedené akce znám z vyprávění mého otce, který byl povolán do armády a sloužil v Chebu. A řadu věcí i pamatuji. Karma.R^

1 0
možnosti
LK

Popletl jsem nějaké datumy nebo tam mám pravopisné chyby?

6 0
možnosti