Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Díky za krátké připomenutí. Mj myslíte, že Zimní válka měla později význam pro obranu Leningradu? A vůbec pomohla později něčím SSSR ve válce s Německem a spol?

0 0
možnosti

Urychlila přezbrojení (tanky, letadla), výměnu výstroje a části neschopných velitelů. Také ukázala např. neefektivnost dvouvěžových tanků. Takže určitě měla.

1 0
možnosti

Nebylo by adekvatni aspon Rusko vyloucit z rady bezpecnosti za jeho agresi vuci Ukrajine?

S jeho nesmyslnym pravem veta stejne jen neustale blokuje rozumna usneseni.

4 1
možnosti

Finsko bylo součástí carského Ruska. Po VŘSR se oddělilo podobně jako Pobaltské republiky. Na rozdíl od nich si uchránilo po 2.SV samostatnost, i když poněkud omezenou: Nemohlo vstoupit do NATO, když ve Finsku stavěli most, SSSR jim určil, jakou má mít nosnost (aby uneslo sovětský tak), když se v 70. letech minulého století Finsko rozhodlo budovat jadernou energetiku, museli koupit jednu elektrárnu od Ruska a druhou jim mohli postavit Američané...atd.

3 0
možnosti

Co je to DRRA? Vygoogloval jsem pouze vždy panem Kratochvílem použitou zkratku. Tučím, že koncové RA bude Rudá armáda.

0 0
možnosti

Dělnicko- rolnická rudá armáda - je to plný název ozbrojených sil RSFSR/SSSR mezi lety 1918-1946.

2 0
možnosti
Foto

Finsko v této válce ztratilo 25 000 vojáků a 61 letadel a SSSR v této válce ztratil 200 000 vojáků, 700 letadel a 1 600 tanků. Bylo to velmi draze zaplacení vítězství.

5 0
možnosti
Foto

Když jsem četl různé popisy, co se dělo s Poláky po ruské agresi ze září 1939, našel jsem v nich zmínky, že kolem 800.000 polských obyvatel bylo odvlečeno (např. do lágrů a na nucené práce v průmyslu) A z nich pak bylo kolem 150.000 polských mužů nahnáno do Rudé armády a posláno do války proti Finsku.

3 0
možnosti
Foto

Pohádka vždy končí tím, že agresor dosáhl svého, oč mu od začátku šlo. Urvat kus sousedova území. Podle svých představ má na ně "svaté právo". Zajímalo by mě jaká asi velká "ruská národnostní menšina", již by chtěl Stalin "ochránit" ;-D v Karélii žila.

Sovětský svaz se "logicky" nikdy neměl k tomu, aby ukradené území vrátil. A nemá se k tomu, ani nynější Rusko, které se hrdě hlásí k nástupnictví Sovětského svazu.

Finsko v posledních letech usiluje o vstup do NATO, protože se v sousedství Ruska necítí bezpečné. A stejný zájem projevilo Švédsko, kde má tento záměr velkou podporu napříč společností. https://www.info.cz/svet/neutralni-svedsko-kraci-vstric-nato-pro-vstup-do-aliance-jsou-politici-i-obcane-23314.html

12 0
možnosti
Foto

Ale to se tvrdě mýlíte, veřejně vyhlášeným válečným cílem SSSR bylo exportovat diktaturu proletariátu do Finska, tedy změna režimu.

0 0
možnosti
Foto

Po skončení války a obsazení části finského uzemí Ruskem dostali jeho obyvatelé nabídku žít v Sovětském svazu.Tuto nabídku nevyužil nikdo,všichni ze svých domovu odešli...

10 0
možnosti

FINI - malý, ale obrovský, hrdinný národ R^

11 0
možnosti
  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Amatérský historik, který má občas potřebu komentovat věci okolo sebe. Občasný přispěvovatel na valka.cz

Seznam rubrik