Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Operace Tajfun a příčiny německé porážky

Před 75 lety, ve vražedném šílenství nazývaném 2. světovou válkou/Velkou vlasteneckou válkou, poznaly v pozemní operaci německé branné síly, dosud ve vítězné euforii, první pachuť porážky.  

Ve většině "populárně-naučných" dokumentů nebo knihách se dozvíme, že německou porážku pod Moskvou způsobil "generál Mráz", kterému trochu pomohly " sibiřské divize". Byl to však jediný důvod?

Necelé dva roky po podepsání Paktu o neútočení mezi Německem a SSSR, 22.6.1941, překročily tři německé skupiny armád (Sever, Střed a Jih), podporované třemi leteckými armádami (1., 2. a 4.) a čtyřmi tankovými skupinami (1. - 4.) německé východní hranice a zahájily operaci Barbarossa, jejímž cílem bylo získání východního životního prostoru (“lebensraum“), jak naznačoval jejich vůdce ve svém 16 let starém spisovatelském díle.

DRRA, špatně vycvičená s nedostatečným důstojnickým sborem a špatně fungující logistikou, chycená v nedbalkách uprostřed reorganizace jednotek a přezbrojování, šla od jedné porážky ke druhé a marně se pokoušela za strašlivých ztrát zastavit německý postup. To se jí podařilo až na Moskevských předměstích a to z několika důvodů. 

Generál Mráz - to je sice pěkná německá výmluva, ale hlavní roli hrál pohled A. Hitlera a německého velení na SSSR jako na Kolos na hliněných nohou - kopneš a on se rozpadne. Z toho plynula německá nepřipravenost na zimní podmínky (na podzim už měli být v Moskvě) a německý postup také podstatně zpomalovala malá motorizace WH. Pancéřové divize byly sice plně motorizované, ale běžný příslušník pěší divize byl rád, když se alespoň někdy svezl a zásobování těchto jednotek probíhalo pomocí koňských povozů a rekvírovaných civilních vozidel, do terénu naprosto nevhodných. Dalším zpomalením operace ve směru na Moskvu byla neakceptace přírodních podmínek ze strany plánování OK WH a Hitlerův rozkaz o přesunu části tankových jednotek skupiny Střed ve prospěch skupiny Sever.

Stalinovo prozření - po počáteční letargii Stalin projevil "instinkt diktátora" a provedl geniální tah. Strana, vláda a proletářský internacionalismus se z projevů a novin někam vytratil, "soudruzi a soudružky" byli najednou "bratři a sestry" a na první místo byla postavena (do té doby v podstatě nezmiňovaná a potlačovaná) Matička Rus a její obrana a angažována byla i Pravoslavná církev. Toto dokázalo zmobilizovat obyvatelstvo (bolševickým režimem většinově trpícím) a zbytky DRRA k odporu a činům, které by zřejmě pro jiné národy byly neakceptovatelné.

Domobrana - nezanedbatelný podíl na obraně Moskvy má i většinově nezmiňované civilní obyvatelstvo. Po počátečním chaosu s plánovaně-neplánovaným vyklizením Moskvy, které se nakonec nekonalo a s novou vizi obrany svaté matičky Rusy  a Moskvy prováděla (částečně nedobrovolně) ve značném rozsahu ženijní práce za nestíhající a částečně rozloženou DRRA.

Africký problém - k částečnému oslabení německých jednotek použitelných pro operaci Barbarossa došlo v únoru až květnu 1941 po italských nepovedených dobrodružstvích v severní Africe (část X. leteckého sboru Luftwaffe, 5. lehká a 15. tanková divize).

Sibiřské divize - byl německý výraz pro každého sovětského teple oblečeného vojáka. Byly staženy do evropské části SSSR na základě Sovětsko-japonské dohody o neútočení a informací Dr. Sorgeho (Japonsko, po zkušenostech 1938/9, zaútočí na SSSR pouze v případě pádu Moskvy). Nemůžeme však upřít jejich zásadní význam (i když početně tvořili méně jak 10% nasazených jednotek - 9 divizí). Oproti "běžným jednotkám z evropských VO", jejichž příslušníci znali jen frustraci a strach z ústupu a porážek nebo byli prakticky bez výcviku, tyto jednotky stažené z východních vojenských okruhů byli sehrané a vycvičené a hlavně ochutnaly "pocit vítězství" (Chasan/Zajezernaja, Molomach/Chalchyn-gol). Podle vzpomínek sovětských velitelů byla jedna divize "sibirjaků" schopna bojově nahradit armádní sbor.

Otočení Churchilla - jedním ze střípků byl i jako šok působící osobní telegram nepřítele bolševizmu W. Churchilla z 8.7.1941 J.V. Stalinovi ,  kterým se zrodila "protihitlerovská koalice" (vyjadřuje uznání nad odporem a nabízí veškerou pomoc, kterou dovolí čas a technické podmínky).  21.8.1941 vyplouvá do SSSR první konvoj "Dervish"  a do prosincových bojů se může zapojit i technika z konvojů PQ 1, 2 a 3.

 

Do kapitulace mocností Osy do rukou Protihitlerovské koalice je však ještě dlouhá a krvavá cesta.

 

Autor: Luděk Kratochvíl | sobota 17.12.2016 13:12 | karma článku: 33,15 | přečteno: 1969x
  • Další články autora

Luděk Kratochvíl

První sériový obrněný automobil s náhonem všechny kola

V roce 1902 rozběhl bývalý majitel továrny na kola Thomas B. Jeffery výrobu automobilů v továrně v Kenosche ve Wisconsinu, která už další rok vyráběla již 1350 vozidel a o dva roky později 2800 kusů.

12.3.2019 v 14:13 | Karma: 19,49 | Přečteno: 577x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Sovětsko-japonské poměřování svalů II. - Nomonchan/Chalchyn-gol 1939

Po několikaměsíčním relativním klidu byl japonskou stranou vybrán druhý zkušební prostor - sporné území u řeky Chalchyn-gol pod horou Nomonchan-burd-obó v oblasti Barga s příhodnějšími logistickými podmínkami pro japonské jednotky

21.2.2019 v 14:55 | Karma: 26,53 | Přečteno: 986x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Ruská garda

V roce 1683 jedenáctiletý Petr Alexejevič, syn cara Alexeje Michajloviče, založil v zábavní vesnici pro carskou rodinu a vyšší šlechtu Preobraženskoje u Moskvy zábavní vojenský pluk pro dětské vojenské hry ...

20.2.2019 v 15:16 | Karma: 23,71 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Před 79 lety začala Zimní válka, ...

válka, která v plné nahotě ukázala slabiny DRRA - nevhodnou výstroj, špatný výcvik, neschopnost velitelů velet svým jednotkám a silně drhnoucí logistiku a ale také velice efektivně vedenou finskou obranu

30.11.2018 v 22:09 | Karma: 32,66 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

8.11.1948 - černý den československého hokeje

V rámci přípravy na Mistrovství světa v hokeji 1949 se československá reprezentace v listopadu 1948 účastní přátelských zápasů ve Francii a Velké Británii.

8.11.2018 v 15:51 | Karma: 17,52 | Přečteno: 529x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Amatérský historik, který má občas potřebu komentovat věci okolo sebe. Občasný přispěvovatel na valka.cz

Seznam rubrik