Květnová "částečná mobilizace" 1938 a situace v pohraničí po ní ....

29. 05. 2017 21:38:47
„Je těžko být v dnešních dobách člověkem a ještě těžší je být Čechem ve zdejším poněmčeném kraji...“

Po březnovém obsazení Rakouska jednotkami Wehrmachtu, rakouském referendu, připojení Rakouska k Velkoněmecké říši, množících se protičeskoslovenských provokací ze strany německého obyvatelstva a informací rozvědky o posilování německých branných sil u hranic s ČSR vyhlásil čs. generální štáb na základě rozhodnutí vlády 20.5.1938 v 22 hodin heslo "Zborov".

Původní plán Genštábu mobilizace pěti ročníků byl vládou omezen na jeden ročník za účelem posílení jednotek SOS (Stráž obrany státu) a armády s tím, aby vládní koalice příliš nedráždila sympatizanty SdP a Německo a také na základě podzimního (1937 - K. Krofta) ústního (sic.) příslibu Francie, že dostojí svým spojeneckých závazkům i v případě ohrožení suverenity ČSR polovojenskými proněmeckými skupinami. Částečná mobilizace (v návaznosti na jarní zvýšení stavů Finanční stráže) byla koncipována jako cvičení a povoláním nástupního ročníku 1935 a specialistů se početní stav ozbrojených sil krátkodobě zvýšil na 383 tisíc mužů. Tato akce však odhalila mnoho systémových i logistických nedostatků (někdy velice zásadních), jako např. nejednotnost velitelských struktur, nedostatek zbraní a vybavení v místech nástupu mobilizovaných a skřípající spolupráci mezi jednotkami SOS. Pozitivním bylo naopak zvýšení morálky českého obyvatelstva v "problémových oblastech", velice rychlé nástupy mobilizovaných a prakticky zmražení (krátkodobé) protičeskoslovenských aktivit ze strany německého a maďarského obyvatelstva a polovojenských bojůvek. Na základě tohoto stavu byla "cvičení" 8. 6.1938 ukončeno, vojenské zálohy byly propuštěny, ale u četnictva a Finanční stáže zesílený stav zůstal.

Letní oslabení čs. jednotek v pohraničí a zvýšené aktivity polovojenských německých jednotek, ať už se rekrutujících ze sudetských Němců nebo přecházejících hranice z Německa, způsobují silné zostření situace, což vyústí v nutnost posílení jednotek SOS. 12.9. na sjezdu NSDAP v Norimberku pronáší A. Hitler silně protičesky laděný projev, což o den později vyústí v otevřené německé povstání proti ČSR. Prvním incidentem se stalo přepadení pošty v Habartově 13.9., přerušení telefonního spojení s místní četnickou stanicí a následný útok na ni, který vyústil k povraždění 3 četníků a surové veřejné týrání několika žen (poštmistrová, manželka četníka). Následují podobné akce, nyní již oficiálně založeného Sudetoněmeckého Freikorpsu - Krajková, Bulava, Cheb, Varnsdorf, Šluknov, Vidnava a další místa. Vše podporuje říšský tisk, pro který lživé články dodává A.I. Berndt z Ministerstva propagandy ( např. Völkischer Beobachter - Strašlivé ohyzdnosti českých vraždících banditů, Strašné zločiny českých bestií v Krumlově, Tak zuří husitští vraždící pacholci, Požár lesa má zničit obec - prchající ženy a děti v palbě kulometů). Do akcí se zapojují i jednotky SS a SA překračující hranice. V dalším náporu 22.9., do kterého se zapojují i např. příslušníci divize SS „Totenkopf“ (Cetviny, Boží Dar, Vejprty, Ústí nad Labem, Střekov a Hrádek nad Nisou) čs. branná moc ztrácí kontrolu nad Šluknovským výběžkem - Liberecký prapor SOS je donucen ustoupit před přesilou se ztrátami 307 mužů. V osoblažském a javornickém výběžku probíhají kruté boje - zajatí příslušníci SOS jsou zastřeleni nebo ubiti. Armáda 22.9. začíná obsazovat hlavní obranou linii, která nekopíruje hranice (výběžky, které by ji zbytečně prodlužovaly, jsou nebráněné) a je zhruba vytyčena jednou až třemi řadami, zčásti ještě nedostavěných a nedovybavených objektů těžkého a lehkého opevnění a 23.9. je vyhlášena všeobecná mobilizace.

Konec nadějím na obranu však udělá vynucené přijetí Mnichovské dohody, kdy představitelé Francie, Velké Británie, Itálie a Německa rozhodnou o hranicích ČSR, bez ohledu na názor jeho představitelů. Saint-germainská mírová smlouva je roztrhána, Trianonská mírová smlouva je roztrhána a Smlouva o spojenectví a přátelství mezi Československem a Francií se stává také cárem papíru .....

Sir Winston Leonard Spencer-Churchill: "Británie a Francie měly na vybranou mezi válkou a hanbou. Zvolily hanbu. Budou mít válku."

Autor: Luděk Kratochvíl | pondělí 29.5.2017 21:38 | karma článku: 30.43 | přečteno: 1098x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 255 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 436 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.12 | Přečteno: 109 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 592 | Diskuse
Počet článků 90 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 964

Amatérský historik, který má občas potřebu komentovat věci okolo sebe. Občasný přispěvovatel na valka.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...