Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já bych to klidně protáhl až k ozbrojeným složkám levice sociální demokracie v prosincové stávce 1920.

0 0
možnosti
LK

A lze zjistit, zda v únoru 1948 již měli příslušnici LM nějaké odlišovací znamení (pásky, uniformy), kterým se odlišovali od Závodních milicí? Na fotce v blogu z roku 1945 pochodují na Karlově mostě v stejnokrojích (jednotné barety mají a jako by kombinézy), to je asi už dnes nemožné zjistit (?)

0 0
možnosti
LK

Omlouvám se za špatný popisek (již opraveno). Třetí foto je z února 1948, jsou to již LM, v jednotném stejnokroji (montérková kombinéza a baret).

1 0
možnosti
LK

děkuji za zajímavý exkurs. Netušil jsem, že ty kořeny byly až v době předválečné. R^

0 0
možnosti
JL

Prvopocatek LM pocina uz tesne po 9.5.'45 kdy pres. Benes co vrchni velitel cs. branne moci vydal rozkazl vsem odbojovym skupinam budte odevzdani zbrani nebo vstouupit do armady nebo policie. Vsechny uposlechly rozkazu jen komunisticky odboj odmitl a zbrane si podrzel a prave to byl zarodek "lidovych" milici a prave tehdy misto velitele branne moci byl pro srandu kralikum. Dustojnost si mohl udrzet jen demisi. Z moci mu zbyla uz jenom nemoc.

1 0
možnosti
LK

Nesmysl. Toto (rozpuštění nebo nové začlenění všech existujících ozbrojených složek) částečně řešil výnos MO č.j. 2979 z 13. 6. 1945 a výnos MV z 3. 8. 1945 a Závodní stráž plně legalizoval výnos MV ze září 1945.

1 0
možnosti
JV
Foto

Historikové by měli vyřešit důležitější problém než vyzbrojování LM, měli by vyřešit, odkud dostávali kuřivo, kdo jim vařil čaj, tedy všechno to, co udržuje soudržnost mužstva na patřičné výši. To rozhodlo Únor 1948.

0 2
možnosti
Foto

Ale 25.2. již bylo rozhodnuto.

1 0
možnosti
SS

Lidove malice - ceskoslovenska verze nacistickych SA.

11 0
možnosti
LK

Lidové milice útočili na sídlo ÚV KSČ nebo v rámci pouličních bojů cíleně likvidovali ideové nepřátele?

2 3
možnosti
  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Amatérský historik, který má občas potřebu komentovat věci okolo sebe. Občasný přispěvovatel na valka.cz

Seznam rubrik