Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LK

Děkuji za zajímavou sérií blogů o občanské válce na území rozpadlé říše Romanovců. Jen houšť a ať pořádně prší. Domnívám se, že u nás, ač je dnes skoro každý "expert" na Rusko, je tato epizoda málo známá. Běžně se ta válka považuje za boj mezi bílými a rudými, tj. zastánci monarchie a bolševismu, což samozřejmě zdaleka není pravda. R^

0 0
možnosti
LK

Já děkuji za přečtení ...

0 0
možnosti
JL

Koncem roku 1919 kdyz posledni eslony cs. legii postupovali k Vladivostoku k nalodeni a ceste domu musely projet Irkutskem, ten byl vsak v rukou bolseviku. Ve vlaku vezli legionari rusky statni zlaty poklad a v Omsku se k vlaku pripojil admiral Kolcak a jeho doprovod. Cs. velitele projednavali s boseviky podminky prujezdu Irkutskem, bolsani pozadovali vydani pokladu a Kolcaka s doprovodem, aby se nemuseli Irkutskem probijet bylo jim vyhoveno. Kolcakovci byli bez milosti zmasakrovani. Plukovnik Kappel povazoval vydani Kolcaka jiste smrti od nasich legionaru za podlou zradu a vyzval velitele Cs. armadniho sboru na Rusi generala Syroveho na souboj, ten odmitl. Tolik Adolf Zeman.

0 0
možnosti
LK

Vladivostok v té době (30.12.1917-1921) okupoval japonský kontingent (cca 60 tis. mužů v celé oblasti). Kolčak (i s Ruským státním pokladem) byl předán představitelům tkzv. Dálněvýchodní republiky (Vladivostok), nezávislé na sovětském Rusku.

0 0
možnosti
JL

V roce 1919 je pripominana udalost zvana "Ledovy pochod" kdy vojaci "Dobrovolnicke armady" pochodovali pod vedenim plukovnika Kappela (byl povysen na generala, kdy nevim) pres zamrzle Bajkalske jezero. O teto udalosti se zminuje Adolf Zeman ve sve trilogii "Proklatci" o pocitech cs. legonare: Sede ve vytopene teplussce s plnym brichem dival jsem se z okna na zmrzle, hladove, roztrhane vojaky a v hloubi duse jsem se stydel, My cizinci pohodlne a pro domaci Rusy vagony nebyly. Podarilo se jim ustoupit pred pronasledujicimi bolseviky az do bezpeci v Cine, kde plk. Kappel na nasledky omrzlin zemrel. Postavili mu tam mohylu nad hrobem, komuniste po uchvaceni moci v r. 1949 pomnik znicili. V soucasnosti pres. Putin nechal Kappelovy pozustatky exhumovat, prevest do Moskvy a s plnymi poctami valecneho hrdiny pohrbit na vojenskem hrbitove.

0 0
možnosti
  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Amatérský historik, který má občas potřebu komentovat věci okolo sebe. Občasný přispěvovatel na valka.cz

Seznam rubrik